طرز دید شهروندان افغانستان به سوی زن چگونه است؟

چکیده

زن موجودی که بشریت را از هلاکت نجات داده و باعث ازدیاد و تکثیر نسل انسان در روی کره خاکی شده است. واژه زن در شماری از واژه نامه های دری به همسر, جنس ماده معنی شده است. زنان افغان با مشکل های زیادی رو به رو اند که در بعضی اوقات زنده گی آنها را دشوارتر میسازند. در این نوشته در مورد طرز دید شهروندان افغان در مقابل زنان افغان و مولفه های این طرز دید, مشکل های عمده زنان افغان و راه های بیرون رفت از این وضعیت پرداخته شده است.

 زن در افغانستان

زن موجودی که بشریت را از هلاکت نجات داده و باعث ازدیاد و تکثیر نسل انسان در روی کره خاکی شده است . واژه زن در شماری از واژه نامه های دری به همسر, جنس ماده معنی شده است. زن مادر است. زن خواهر است. زن همسر است. گفته های که شاید هر شهروند افغان آن را از طریق رسانه ها از دهن دولتمردان شنیده اند که این گفته ها فقط جنبه شعار داشته و برای دست یافتن و احراز کرسی ها کلیدی حکومتی و پروژه گرفتن ها زیر نام نهاد های مدنی یا جامعه مدنی , نهاد های دفاع از حقوق زن از سوی سرمایه داران خارجی یا به اصطلاح نهاد های مدنی ( دونران ) است. بیاید بدانیم که در اصل بیرون از این مسایل پروژه های مدنی و نهاد های دفاع از حقوق زن در اصل زن افغان در کدام وضعیت و چگونه زنده گی میکند ؟ در گام نخست در این نوشته میخواهم طرز دید مردم افغان را در خصوص زن نوشته نمایم .

 

طرز دید شهروندان افغانستان به سوی زن چگونه است؟

دید مردم افغانستان به زنان را میتوان به سه گروه تقسیم نمود.

الف: گروه اول که زن را فقط وسیله اشباع غریزه جنسی یا شهوت دانسته و این گروه مردم هر گز زن را در ساختار های خانواده, حکومت, نهاد های آموزشی خصوصی , تصمیم گیری ها در سطح روستا ها و ولسوالی ها موثر نمیدانند و برای شان این حق را هم نمیدهند .

ب- گروه دوم که برای زن آن چنان حق که داده شده است از سوی دین مقدس اسلام بر آن پابند بوده مطابق به آن زن را قشر مقابل خود دانسته با دید احترام به او نگریسته و در همه امور زنده گی برایش سهم که از سوی اسلام داده شده است میدهد. این گروه مردم برای زنان اجازه کار در بیرون از منزل را داده و آنها را در تصمیم گیری ها و سازماندهی خانواده دست باز میدهند.

ج– این گروه نه مانند گروه اول فقط زن را وسیله اشباع غریزه جنسی میدانند و نه هم مانند گروه دوم آزادی داده شده را برای شان میدهند . این گروه به این ایده متعقد اند که زن فقط باید در منزل بوده و خانه را سر و سامان دهد این گروه در شماری از موقع های استثنایی به حرف های شان در بعضی از امور مثلا تربیه فرزند گوش میدهند .

عامل های موثر در خلق این طرز دید ها در میان شهروندان افغانستان کدام ها اند؟

عامل های موثر گروه الف:

این گروه بیشتر در روستاها و ولسوالی ها وجود دارد.

۱- عدم آگاهی درست و دقیق از حقوق زن و مرد در دین مقدس اسلام .
۲- عدم آگاهی زنان و مردان از حقوق همدیگر در زنده گی مشترک شان .
۳- سو استفاده از عدم آگاهی از حقوق زنان و مردان در زنده گی توسط بعضی ها زیر نام ملا امام .
۴- مرد سالار بودن جامعه .
۵- پایین بودن سطح سواد .
۶- تبیض و تعصب جنسیتی

عامل های موثر گروه ب:

این گروه بیشتر در شهر ها و مرکز های ولایت ها وجود دارد.
۱- آگاه بودن از مسایل حقوق زن و مرد در دین مقدس اسلام.
۲- داشتن آگاهی از حقوق زن و مرد در زنده گی مشترک.
۳- بلند بودن سطح سواد.
۴- پی بردن به نقص های جامعه مرد سالار.

عامل های موثر گروه ج:

این گروه هم در شهر ها هم در روستا ها و ولسوالی ها وجود دارد.

۱- عدم آگاهی دقیق از مسایل حقوق زن و مرد در دین مقدس اسلام
۲- عدم آگاه بودن از حقوق زن و مرد در زنده گی مشترک
۳- تاکید بر مرد سالار بودن جامعه
۴- تبیض و تعصب جنسیتی
۵- فساد اخلاقی موجود در محیط

خشونت در مقابل زنان افغان چه زمانی شکل میگیرد؟

خشونت به ذات خود یک پدیده غیر مستقل است که از چندین عامل یا مولفه شکل میگیرد . که عامل های آن را در سه گروه در بالا یادور شدیم.

مشکل های عمده زنان افغان کدام ها اند؟

۱- لت و کوب فزیکی

لت و کوب از جمله مشکل های حاد است . زنان افغانان هموار مورد لت و کوب از سوی شوهر , پدر برادر مادر خواهر شوهر قرار میگیرند. این لت و کوب تنها در خانه شوهر خلاصه نمیگردد بانوان افغان حتی در خانه پدر خود از سوی برادر و پدر خود , حتی تعویذ نویس ها به علت دلیل های غیر موجه و پیش پا افتاده مورد لت و کوب قرار میگیرند. رویداد های لت و کوب در کشور خیلی ها زیاد است و در تازه ترین رویداد یک زن هشت ماه باردار بیمار از سوی یک تعویذ نویس (ملا جند کش ) که این تعوید نویس علت مریضی او را جند گفته و وی را مورد لت و کوب شدید قرار داده که جنین این زن باردار سقط شد.

در حالیکه دین اسلام همواره به سلوک نیک و خوب با زنان تاکید نموده است .به گونه مثال حدیث از حضرت پیامبر ص را در اینجا نقل میکنم . “رسول اكرم صلى الله عليه و آله :اِستَوصُوا بِالنِّساءِ خَيرا؛

يكديگر را به رفتار نيك با زنان سفارش كنيد.بحارالأنوار، ج۳۳، ص۶۲۸، ح”

پس زمانی که منجی بشریت که جهان را از تاریکی نجات داد و اسلام مقدس را منتشر کرد ما را با رفتار نیکو با زنان امر میکند و میفرماید که یکدیگر تان را به رفتار نیک با زنان سفارش کنید اما ما با برادر خود با پسر خود یکجا همسر او را مورد لت و کوب قرار میدهیم . در حالیکه بزرگترین شخصیت عالم حضرت محمد مصطفی ص ما را با رفتار نیک همراه زنان و تشویق سایرین نیز به سلوک نیک با زنان امر مینماید.

۲- توهین روانی

همیشه روان زنان افغان زیر فشار بوده است و در روان آنها این جمله جا داده شده است که او جنس دوم است و توانایی کار و فعالیت را به غیر از کار های خانه ندارد . در حالیکه زنان توانای ها و مهارت های قابل ملاحظه دارد . زن میتواند یک آموزگار خوب باشد زن میتواند یک داکتر خوب باشد زن میتواند یک خبرنگار موفق باشد زن میتواند یک نویسنده مطرح باشد زن میتواند یک وزیر کار فهم و با تدبیر باشد زن میتواند یک عالم دین باشد… “رسول اكرم صلى الله عليه و آله :اَلمَرأَةُ الصّالِحَةُ أَحَدُ الكاسِبَينِ؛زن شايسته يكى از دو عامل پيشرفت خانواده است. بحارالأنوار، ج۱۰۳، ص۲۳۸، ح۳۹”

پس باید این فشار روانی از روان زنان دوره شده که با یک روان آرام و مطمن زنده گی خود را به پیش ببرد . قابل یادوری است که زیادتر مشاجره های لفظی هم از همین مسایل نا آرام بودن روان زنان در خانه ها ایجاد میشود که به جنجال های کلان منتج میشود.

۳- تجاوز جنسی

تجاوز جنسی نه تنها در افغانستان بلکه در بسیاری از کشور های که از مساوات و مصونیت زنان داد میزنند مشکل عمده زنان به شمار میرود . “سال گذشته میلادی، لیستی در رسانه‌ها منتشر شد، آنچه در این لیست قابل توجه است، وجود کشورهای توسعه‌یافته در رده‌های بالای این جدول است. آمریکا، سوئد، فرانسه، کانادا، انگلستان و آلمان از جمله کشورهایی هستند که جزو ١٠ کشور پرتجاوز شناخته شده‌اند!”

بیاید پیش از آنکه روی فاکت تجاوز جنسی بیایم ضرور است که روی عامل تجاوز جنسی مکث نماییم . گزاف بودن مصرف ازدواج در افغانستان و طویانه کمر شکن یکی از مولفه های عمده و قابل بحث در شکل گیری پدیده تجاوز جنسی در افغانستان است . عامل های دیگر هم وجود دارد اما در افغانستان از دید من همین مسله در افزایش و شکل گیری تجاوز جنسی نقش کلیدی دارد . در افغانستان حتی کودکان شش ساله هم از شر پدیده تجاوز جنسی نیز در امان نیستند . حضرت محمد محمد ص در مورد پاکدامنی مردان میفرماید : “رسول اكرم صلى الله عليه و آله :عِفُّوا تَعِفُّ نِساؤُكُم؛پاكدامن باشيد تا زنانتان پاكدامن باشند نهج الفصاحه، ح۱۰۸۹” با بررسی این وضعیت جدا از تجاوز های جنسی که عامل های انتقام گیری ها – دشمنی های خصوصی … باید برای کاهش از بین بردن تجاوز های جنسی ازدواج های پر مصرف و طویانه های کمر شکن از میان برده شود و فرهنگ عروسی های کم مصرف بدون طویانه رایج شود میتواند یک گزینه برای راه حل از تجاوز جنسی باشد . حضرت پیامبر ص میفرماید : رسول اكرم صلى الله عليه و آله :اَعظَمُ النِّساءِ بَرَكَةً اَيسَرُهُنَّ صَداقا ؛با بركت ترين زنان، كم مهريّه ترين آنان است. السنن الكبرى، ج ۷، ص ۲۳۵ “

شاید بعضی خواننده ها در این قسمت اثر به این مورد بر بخورند که مصرف ازدواج در کشور های که در بالا در میان کشور های که آمار تجاوز جنسی در آن به پیمانه زیاد وجود دارد کمر شکن نیست پس چرا در آنجا تجاوز جنسی وجود دارد ؟ باید در پاسخ به این سوال نوشت که در آن کشور ها عامل های دیگر در مورد تجاوز جنسی وجود دارد مانند قانونی بودن نوشیدن الکول … به گونه مثال میتوان از تجاوز بر یک زن حامله در ولایت تخار نوشت.

۴- ازدواج اجباری

در بسیاری نقاط افغانستان حتی در پایتخت هم برای بسیاری از دختران حق انتخاب برای ازدواج داده نمیشود . زماینکه پدر و برادر بزرگ یا کلان خانه تصمیم ازدواج را گرفت دختر حق اعتراض را ندارد در صورتیکه دختر برای این اعتراض خود دلیل موجه هم داشته باشد. بیشترینه ازدواج های اجباری عامل مهم و عمده در افزایش خشونت ها علیه زنان بوده است. خودکشی – فرار از منزل را میتوان از پس لرزه های ازدواج اجباری نوشت .در حالیکه اسلام برای طرفین عقد نکاح حق انتخاب را در ازدواج داده و حتی در دین اسلام فقط دیدن تحت شرابط خاص برای طرفین عقد نکاح در دوره خواستگاری جواز داده شده است.

۵- ازدواج زیر سن

ازدواج های زیر سن و به نکاح دادن دختران جوان برای کلان سالان از چالش های فرا راه دختران افغان به حساب میاید . مرگ – بیماری های روانی را میتوان از پس لرزه های ازدواج های زیر سن نوشت . به نکاح دادن دختران جوان برای کالان سالان در پایتخت نیز وجود دارد شماری از والدین دختران جوانان شان را به منظور رفتن به خارج در عقد نکاح کلان سالان میاورند . والدین بدون آنکه در مورد آینده دختر خود فکر کند و یا در مورد خواستگار که از خارج آمده تحقیق کند فقط به خاطر رفتن به خارج کشور خواستگاری آن را قبول میکنند در حالیکه آن خواستگار مرد کلان سن بوده که از هر لحاظ تفاوت کلی با دختر این خانواده میداشته باشد.

۶- شناخته شدن در جامعه منحیث جنس دوم

همواره در میان تعدادی زیادی از مردم این دیدگاه وجود دارد که زن جنس دوم است.

۷- قتل و بریدن اعضای بدن

قتل – قتل ناموسی – و بریدن اعضای بدن یک از مشکل های دیگر است که زنان افغان با آن دست و پنجه نرم میکنند . به گونه مثال چند مورد را در این جا یادور میشوم یک مورد تاسف برانگیز و تکان دهنده یک مرد شرمگاه همسر خود را برید . در رویداد دیگر یک مرد بینی خانم خود را برید . به گزارش از رادیو آزادی به تاریخ ۰۵٫۰۷٫۱۳۹۳ “این زن گل چمن نام دارد که خانم سوم مردی به نام حکیم از قریه اووشو ولسوالی شهرستان ولایت دایکندی است. شکنجه های شوهرش قبلاً هم به صورت لت و کوب و ناخن کشیدن بوده و به تاریخ ۲۰ سنبله بعد از لت و کوب بینی وی را برید.” چنانچه رسول الله ص میفرماید ” رسول اكرم صلى الله عليه و آله :حَسِّنوا أَخلاقَكُم وَالطُفوا بِجيرانِكُم وَأكرِموا نِساءَ كُم تَدخُلُوا الجَنَّةَ بِغَيرِ حِسابٍ؛اخلاق خود را نيكو كنيد و با همسايگان خود مهربان باشيد و زنان خود را گرامى بداريد تا بى حساب وارد بهشت شويد.التوحيد،ص۱۲۷″ همواره حضرت محمد ص بزرگترین شخصیت عالم امت خود را به سلوک نیک با زنان امر نموده است.

بیشتر اعتیاد به مواد مخدر عامل عمده در این نوع رویداد ها قلمداد میشود . اما در اصل نمیتوان یک اعتیاد را عامل شمرد. دخالت های خانواده گی – افکار غلط – مشکل های اقتصادی از عامل های دیگری در افزایش این نوع رویداد ها است.

۸- خرید و فروش

خیلی ها تاسف بر انگیز است حتی قلم از نوشتن آن عاجز می ماند که انسان انسان را بالای انسان دیگر به فروش میرساند . در یکی از رویداد های تازه پدری دختر خورد سن خود را در بدل بیشتر از دو صد هزار افغانی به فروش رساند تا در بدل با این پول خودش ازدواج کند این رویداد ها در افغانستان بیشتر وجود دارد اما کمتر به رسانه ها درز میکند . با وجود احترام به ارزش های تمام مردم افغان میخواهم این موضوع را بنویسم که به نظر من طویانه هم در ذات خود خرید و فروش است و دین مبین اسلام هم طویانه را رد میکند . اما بد بختانه در نقتاط زیادی از کشور طویانه های کمر شکن تا یک میلیون افغانی هم وجود دارد.

۹- سو استفاده از وضعیت زنان افغان از سوی نهاد های زیر نام نهاد مدنی و نهاد مدافع حقوق زن

از یک سو وضعیت زنان افغان خیلی نگران کننده است از سوی دیگر شماری از افراد نهادهای را زیر نام نهاد مدنی و مدافع حقوق زنان ایجاد نموده اند در صدد گرفتن پروژه ها از سوی سرمایه گزاران (دونران) خارجی اند از وضعیت زنان افغان استفاده سو به نفع خود میکنند . زمانی که یک رویداد خشونت علیه زنان رخ میدهد راه پیمایی های را انجام میدهند پس دوباره خاموش میشوند کسی نیست که از این ها بپرسد که نتیجه راه پیمایی شما چیست ؟ شما برای متضرر چی کار کردید ؟ برنامه شما برای ریشه کن ساختن این مورد ها آیا فقط در روی برگه های کاغذ است یا در کدام نقطه از افغانستان جنبه عملی دارد ؟ دستاورد شما در این باران کمک های جامعه جهانی به افغانستان به خصوص در محو پدیده خشونت علیه زنان چی بوده است ؟ شما که مدافع حقوق زن هستید چند زن را تا آخرین مرحله پرونده اش در دستگاه های عدلی و قضایی رسانده اید ؟…

۱۰- بد دادن

بد دادن هم یکی از مشکل ها و ظلم هایست که یک بانو افغان آن را متحمل میشود.

۱۱- آزار های خیابانی

مسله جنجال برانگیز آزار خیابانی بانوان در این مورد در نخست به دو دیدگاه عام در خصوص آزار خیابانی مپردازم سپس دیدگاه خود را در این مورد مینگارم.

پسر ها و شماری از فشر ذکور به این دیدگاه اند که دختر خانم ها با پوشیدن لباس های کوتاه و خلاف فرهنگ کشور شکل دهنده پدیده آزار خیابانی است.

بانوان و شماری از قشر اناث میگویند دموکراسی است و باید هر گونه که بخواهد لباس بپوشند و در شهر گشت و گزار گند.

میخواهم بنویسم که امت مسلمان ” اخرجت الناس ” است به این معنی که وظیفه امر بالمعروف و نهی از منکر را به عهده دارد. به جای اینکه متلک پرانی کنیم منحیث یک جوان مسلمان باید در خصوص ترویج و نهادینه سازی فرهنگ لباس پوشی اسلامی کار کنیم. حجاب تنها برای زن نیست مرد هم حجاب دارد و باید قانون اسلام را که در امور زیست اجتماعی حکم میکند در زنده گی روزمره خود رعایت نماید.

و در مورد دیدگاه دختر خانم ها باید نوشت که یکی از پنج شرط آزادی اینست که آزادی نباید باعث فساد اخلاقی در جامعه گردد. نباید خود را دستخوش فرهنگ بیرونی که از مجرای رسانه ها – شبکه های اجتماعی بالای جامعه افغانی نفوذ کرده نسازند در گشت و گزار و پوشیدن لباس فرهنگ اصیل افغانی خود را ترجیح دهند . در این قسمت جا دارد که دو حدیث حضرت محمد ص را نقل کنم . ” رسول اكرم صلى الله عليه و آله :وَنِساءٌ كاسياتٌ عارياتٌ مُميلاتٌ مائِلاتٌ رُؤُوسُهُنَّ كَأَسنِمَةِ البُختِ المائِلَةِ لايَدخُلنَ الجَنَّةَ وَلايَجِدنَ ريحَها وَإنَّ رِيحَها لَيُوجَدُ مِن مَسيرَةِ كَذا وَكَذا؛در آينده) زنانى پيدا مى شوند كه در عين پوشيدگى برهنه اند (لباس هاى بدن نما و جوراب هاى نازك مى پوشند)

هوسباز و دلفريب مى باشند، موهاى خود را طورى آرايش مى كنند كه مانند كوهان شتر جلوه مى كند. اينان داخل بهشت نمى شوند و حتى بوى آن را استشمام نمى كنند، با اين كه بوى بهشت از راه بسيار دور شنيده مى شود.صحيح مسلم، ج۳، ص۱۶۸۰، ح۲۱۲۸″

“رسول اكرم صلى الله عليه و آله :عِفُّوا تَعِفُّ نِساؤُكُم؛پاكدامن باشيد تا زنانتان پاكدامن باشند.نهج الفصاحه، ح۱۰۸۹”

 

چگونه میتوانیم از این وضعیت بیرون شویم؟

در گام نخست باید اول سطح آگاهی مردم بلند برده شود و زن از دید اسلامی باید به گونه کامل برای مردم معرفی شود . مردان و زنان از حقوق همدیگر در زنده گی مشتر ک شان آگاه شوند . باید آگاهی از حقوق زن و مرد در یک توازن به هر دو قشر داده شود زنان از حقوق مردان آگاه شوند و مردان هم ار حقوق زنان آگاه شوند که این توازن در رعایت حقوق همدیگر خیلی موثر تمام میشود . کار پروژه یی نهاد های مدنی و مدافع حقوق زن که برای منافع شخصی خود کار میکنند و زنان را وسیله برای گرفتن پروژه خود میدانند پایان داده شود . افکار عامه و دید افکار عامه را در مقابل بانوان باید توسط رسانه ها و شبکه های اجتماعی تغییر داده شود . ارگان های عدلی و قضایی باید عاملان خشونت علیه زنان را به جزای شان برساند و نگزارد که از چنگال قانون آزاد شوند . از کارکرد های وزارت امور زنان نظارت دقیق صورت گیرد.


نویسنده: میلاد “سیار”

نظرات

مطالب مرتبط

درمان زود انزالی و سستی کمر در مردان

این معجون جز یکی از مقوی ترین و بهترین داروهای گیاهی می باشد که اثرات …

Discover more from سیاح‌آنلاین

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading