گوگل چگونه برای کارمندانش انگیزه خلق می‌کند؟

گوگل یک شرکت چندملیتی امریکایی است که تخصص در خدمات و محصولات مرتبط با انترنت داشته و در بخش‌های فناوری‌های تبلیغات آنلاین، موتور جست‌وجو، پردازش ابری، نرم‌افزار و سخت‌افزار فعالیت می‌کند.

امروز، گوگل یکی از بزرگ‌ترین و ارزش‌مندترین شرکت تکنولوژی در جهان است. سرمایه‌ی انسانی و مدیریت آن از قرن بیست‌ویکم اهمیت بیش‌تری پیدا کرده است. با این حال، تعدادی کمی از شرکت‌ها نسبت به «گوگل» در مدیریت کارکنان خوب‌تر عمل کرده‌اند و این شرکت در زمینه مدیریت کارکنانش، خوش‌نام است. گوگل ثابت کرده که در هر جنبه‌ای از تجارتش حتا در مدیریت منابع انسانی، متکی به نوآوری است.

گوگل یک فرهنگ کارمندمحور را ایجاد کرده است. در کنار ظرفیت‌های فناوری گوگل، نوآوری و منابع انسانی کارا، دلایل دیگری است که باعث موفقیت این شرکت شده است. در مورد روی‌کرد منابع انسانی گوگل چندین چیز متفاوت وجود دارد. برجسته‌ترین نکته در مورد این غول فناوری، ترکیب حقوق و دست‌مزد آن است که ایجاد انگیزه و رضایت کارمندان‌شان را نشان می‌دهد.

در روزهای اول فعالیت گوگل، بنیان‌گذاران آن لری پیج و سرگئی برین، تنها روی دو نکته تمرکز داشتند: ایجاد روش بهتر برای پیدا کردن اطلاعات در انترنت و بدل‌کردن گوگل به بهترین محیط کاری. نقطه‌ی آغاز تعامل یا آغاز کار در شرکت گوگل باعث می‌شود که کارمندان در آن‌جا احساس ارزش‌مندی کنند. در ذیل شش اصل منابع انسانی تشریح شده و نشان می‌دهد که چگونه گوگل به کارمندانش احساس ارزش‌مند بودن را خلق کرده است:

الهام دادن کارکنان

رویکرد گوگل برای ایجاد انگیزه در کارمندان قانون «۲۰ درصد» است: کارکنان هر هفته ۲۰ درصد از وقت‌شان را روی پروژه‌های صرف می‌کنند که از آن‌ها الهام می‌گیرند. مثلاً به کارمندان گفته می‌شود که روزانه حد اقل یک تا دو ساعت کارهایی را انجام دهند که به آن علاقه‌مند اند. کارمندان گوگل با این ۲۰ درصد وقت، توانسته‌اند مواردی چونGmail, Google News, AdSense و محصولات پُر منفعت زیادی را خلق کنند. احتمالاً این ۲۰ درصد زمان، به کارکنان الهام بیش‌تر ببخشد، زیرا به آن‌ها اجازه می‌دهد تا روی چیزهایی که دوست دارند، تمرکز کنند. این الهام از فرسوده‌گی کارکنان جلوگیری می‌کند و درگیری در کار را افزایش می‌دهد.

حمایت از انعطاف‌پذیری

روش دوم به خاطر ایجاد انگیزه در میان کارمندان، افزایش انعطاف‌پذیری در زمان‌بندی کاری است. برخی از مزایای عجیب و غریب گوگل مانند -بولینگ، ماساژ، اتاق بازی و استخر- است که برای کارمندان در محیط کاری ساخته شده است. کارمندان گوگل می‌توانند از این امکانات حتا در جریان ساعات کاری مستفید شوند. در حالی که بسیاری از کارمندان گوگل هفته‌ی منظم کاری باید کار کنند، اما آن‌ها می‌توانند این زمان‌بندی هفته‌وار را در هر وقتی از روز که خواسته باشند، انجام دهند. یعنی نیاز نیست دقیقاً ساعت هشت دفتر بیایند و ساعت چهار از دفتر بیرون شوند، کافی است، کاری که به آن‌ها سپرده می‌شود را به وجه احسن بکنند. پراسِد سِتی معاون بخش عملیاتی کارکنان در گوگل می‌گوید: «اگر شما به کارمندان آزادی بدهید، آن‌ها نیز با کارهای فوق‌العاده، شما را متعجب خواهند کرد.»

ترویج برای تنوع

در سال ۲۰۱۵، گوگل «هسته‌ی تنوع» را ایجاد کرد. برنامه‌ای که به کارکنان اجازه می‌دهد وقت‌شان را به پروژه‌ها و ابتکارات متنوع اختصاص دهند. کارکنانی که در هسته‌ی متنوع شرکت می‌کنند، روی پروژه‌هایی کار خواهند کرد که حضور زنان را در کارهای فناوری افزایش دهد و بیش‌تر اسپانیایی‌ها را تشویق کند تا با گوگل کار کنند. طی سال‌های گذشته، شرکت گوگل که در ایالات متحده امریکا موقعیت دارد، تعداد زیادی از کارمندان زن که بیش‌تر آن‌ها آسیایی و اسپانیایی‌اند را استخدام کرده است.

گوش کنید، پاسخ دهید و سازگار شوید

گوگل از تمام کارمندانش بازخورد می‌گیرد. کارکنان از یک ابزار به نام مجری گوگل – نتیجه‌ی دیگری از زمان ۲۰ درصدی – برای پرسیدن سوال و رای دادن به سوالات دیگران که می‌خواهند به آن‌ها پاسخ داده شود، استفاده می‌کند. هر جمعه، شرکت گوگل یک جلسه‌ی بزرگ راه‌اندازی می‌کند که در آن رهبران سازمان به سوال‌های عمومی‌تر هفته پاسخ می‌دهند. هم‌چنان، رهبران از یک ابزار نموداری به نام Google-O-Meter برای اندازه‌گیری محبوبیت پیشنهادهای مختلف کارمندان استفاده می‌کنند. روش‌های زیادی برای تیم منابع انسانی جهت درخواست بازخورد کارمندان وجود دارد، نمونه‌های آن قرار ذیل است: نظرسنجی‌های مربوط به اشتغال، نظرسنجی‌های پالَس، فورم‌های ناشناس و یا حتا پیشکش یک قلم و کاغذ برای نوشتن نظریات آن‌ها.

تشویق برای توسعه

گوگل محیط کاری‌ای را خلق کرده است که در آن زمینه‌ی یادگیری دوام‌دار برای کارمندان مهیا است. این شرکت برنامه‌های آموزشی خاص را مرتبط به مهارت‌های پرزنتیشن، توسعه‌ی متن، مدیریت و رهبری را روی دست دارد. کلاس‌های رایگان آموزش زبان و فرهنگ خارجی نیز برای کارمندان گوگل مهیا است. گوگل روی یادگیری و توسعه، توجه خاص دارد و تیم‌های آموزش و توسعه، هم‌چنان در حال گسترش‌اند. این تیم روی برنامه‌های رهبری توسعه و رشد رهبران آینده گوگل کار می‌کند. سالانه ۱۲۰ ساعت آموزش و یادگیری برای همه‌ی کارمندان گوگل الزامی است.

ایجاد فرهنگ همدلی

شرکت گوگل طی تلاش برای تعیین ترکیب تیم عالی (پروژه ارسطو) یاد گرفت که تیم عالی هیچ ارتباطی با کیفیت افراد در آن تیم ندارد. آمارشناسان، الگوی خاصی در زمینه نیافتند. شرکت گوگل، عمل‌کرد قوی و ضعیف تیم برای سازگاری در چگونه‌گی تعامل و پیش‌برد جلسه را مشاهده کرد و دریافت که اعضا با عمل‌کرد قوی تیم احساس امنیت می‌کنند و ایده‌های‌شان را با صدای بلند در میان می‌گذارند. تیم‌های بزرگ به یک‌دیگر اعتماد و احترام دارند و نه تنها به صدای آن‌ها توجه می‌کنند، بلکه به آن‌ها اطمینان می‌دهند تا بتوانند آن صدا را با دیگران نیز در میان بگذارند.

یادگیری از گوگل

اگر شما جزیی از یک تیم منابع انسانی در یک سازمان کوچک یا متوسط هستید و به دنبال راه‌هایی برای تقویت تعامل، کشف ایده‌ی جدید و فرصت‌های هیجان‌انگیز توسط یادگیری بیش‌تر درباره‌ی اشتغال کارمندانی که در گوگل تمرین می‌کنند، می‌باشید، روش‌های زیادی وجود دارد که انعطاف‌پذیری را در سازمان‌تان تقویت می‌کند. در صورت نیاز به کارمندان‌تان اجازه دهید تا از خانه کار کنند، زمان‌بندی‌های انعطاف‌پذیر را روی دست گیرید، میزان وقت شخصی کارکنان را در هر سال افزایش دهید، به آن‌ها اجازه دهید تا به کارهایی که علاقه‌مند اند مصروف شوند، محیط نوآور و خلاق ایجاد کنید و روش‌های مرتبط دیگر.

هنگام آزمایش، گوگل، به شما توصیه می‌کند که مداخلات منابع انسانی را مانند یک محقق پزشکی که با داروی آزمایشی درمان می‌کند، انجام دهید: «یک گروه درمانی و یک گروه کنترل معادل، فرضیه‌ها، یک دوره جمع‌آوری داده‌ها، یک گروه مقایسه تجزیه‌وتحلیل و نتایج قابل اندازه‌گیری داشته باشید.»

بسیار مهم است که ابتدا تغییرات را آزمایش کنید و نتایج را اندازه‌گیری کنید. هر چند این کار زیادی است، اما مزایای اشتغال باعث می‌شود که در پایان کار، ارزش به دست آمده از نتیجه‌ی کار، شما را خوشحال کند و سختی کار را فراموش کنید.

 

منبع: انستیتوت بین‌المللی کسب‌وکار

ترجمه: حبیب بهزاد

نظرات

مطالب مرتبط

ده اشتباه در نامه نگاری‌های تجاری

۱- وضاحت نداشتن موضوع و فرد مورد نظر: اولین اشتباه یا کمبود وضاحت و شفافیت …

Discover more from سیاح‌آنلاین

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading