پس از آنکه فیسبوک معلومات شخصی کاربرانش را فاش کرد و در جهان مجازی و واقعی هیاهو بر پا شد، پیامی در فیسبوک دست به دست میشود که گویا کاربر با نوشتن واژهی “BFF” میتواند بداند که فیسبوکش هک شده است یا خیر. این موضوع هنوز نزد بسیاریها یک معماست.
از چندی به این سو، کاربران فیسبوک این جمله را پخش میکنند: “به هدف اینکه مطمین شوید که فیسبوک شما امن هست، BFF را در بخش ابراز نظر بنویسید. اگر رنگ آن سبز شد، بدانید که فیسبوک شما محفوظ است و اگر نشد، بیدرنگ رمز خود را تغییر بدهید؛ زیرا احتمالن کسی فیسبوک شما را هک کرده است”.
بسیاریها یا این جمله را پخش کردهاند، دانسته یا ندانسته، و بیشتر کاربران فیسبوک هم بدون هیچ تحقیقی در مورد این موضوع، در بخش ابراز نظر BFF نوشتن و دیدند که سبز میشود.
اما آیا به راستی این داستان BFF و هک شدن با هم ارتباط دارد؟
کوتاه بگویم، نه.
اخیرن شرکت فیسبوک در یک اقدام مبتکرانه چندین کلمه را ایجاد کرد که با پخش کردن و کلیک کردن روی آن عکسهای متحرک در روی صفحهی مبایل، کمپیوتر یا لپ تاپ شما ظاهر میشود؛ واژههایی چون “BFF”، “Congratulation” و “Best Wishes”. واژهی اول مخفف “بهترین دوست برای همیشه”، دومی به معنای “مبارک باد” و سومی یعنی “تمنیات نیک”.
با نوشتن این کلمهها در فیسبوک، رنگ اولی سبز، رنگ دومی سرخ و رنگ سومی ارغوانی میشود؛ بنابرین سبز بودن رنگ BFF ربطی به هک شدن یا نشدن شما ندارد، بلکه همانگونه طراحی شده است و اگر برای شما فعال نمیشود، بر بنیاد گزارشها احتمالن مربوط به تنظیمات مرورگر (بروزر) شما است.
و اما قضیهی تازهی چیست؟
این روزها کاربران فیسبوک در افغانستان و شاید هم کشورها دیگر، پیامی را به یکدیگر رد و بدل میکنند که بر مبنای آن اگر آن پیام را به ۱۸ تن بفرسید، فیسبوک برای کاربر فرستندهی پیام به گونهی رایگان فعال میشود.
پیام اینگونه آغاز شده است که “سلام من Mark Zuckerberg مدیر فیس بوک هستم…”. این موضوع به گونهی قطعی حقیقت ندارد، زیرا برای است استفاده از فیسبوک شما نیز به انترنت دارید و برای داشتن انترنت باید به شبکههای مخابراتی پول ببردازید.
از جانب دیگر، کلیک کردن روی پیامهای مشکوک خود امکان دارد دامی باشد برای هک کردن شما. پس در دنیای مجازی احتیاط بیشتر به خرچ بدهید.
فرزاد صالحی