جنرال عبدالرازق کی بود؟ نقش پاکستان در ترور جنرال رازق

جنرال رازق سال ۱۳۵۸ هجری خورشیدی در ولسوالی مرزی سپین بولدک به جهان آمد. بخش زیاد عمر خود را در ولسوالی سپین بولدک آن ولایت به سر برده بود. از او سه همسر، پنج دختر و هفت پسر به جا مانده اند.

جنرال عبدالرازق فرمانده پولیس کندهار و از چهره‌های پرنفوذ و پرآوازه در جنوب کشور روز پنجشنبه همراه با رییس امنیت کندهار به رگبار بسته شد و جان باخت.

او از اچکزی‌های کندهار و از مشهورترین چهره‌های پر نفوذ کشور به ویژه در حوزه جنوب شناخته می‌شد.

او از بهر نقش برجسته در تأمین امنیت کندهار، ده‌ها بار آماج حمله قرار گرفته بود.

جنرال عبدالرازق، در گلوله باریی که پس از ملاقات جنرال سکات میلر، فرمانده ماموریت حمایت قاطع ناتو، با مقام های محلی کندهار به وقوع پیوست، ابتدا زخمی شد و سپس در شفاخانه جان سپرد. این رویداد هنگامی رخ داد که جنرال رازق و مقام‌های دیگر با فرمانده نیروهای خارجی از یک نشست در دفتر والی کندهار بیرون شدند و جنرال میلر فرمانده نیروهای خارجی را همراهی می‌کردند. پیش از این، جنرال رازق کم و بیش ۳۰ بار از حملات به قصد جانش زنده به در آمده بود.

رنا ترین، عضو پیشین کمیسیون دفاعی سنا، گفت: «جنرال صاحب عبدالرازق برای حوزه کندهار در برابر دشمن یک کمربند آهنین بود. جنرال صاحب رازق شخصی بود که در مسایل امنیتی می‌شد رویش حساب کرد.»

میا گل وثیق، آگاه مسایل سیاسی، گفت: «جنرال رازق فرمانده نترس و فرمانده ای که فقط در برابر دشمان افغانستان که مانع پیشرفت کشور استند ایستاده‌گی داشت.»

جنرال رازق که بربنیاد برخی از گزارش‌ها از نزدیک به ۳۰ سوء قصد و حمله گروهی جان سالم بدر برده بود، پس از چاشت روز پنجشنبه آماج قرار گرفت و جان باخت.

او چندین عضو خانواده اش را نیز در خشونت‌ها از دست داده بود.

عبدالرازق در رژیم طالبان و در سال‌های نخست حکومت پسا طالبان با برادرانش کار و بار موترفروشی و پرزه جات موتر را می‌کرد. جنرال رازق در سال ۱۳۸۰ هجری خورشیدی در برابر طالبان قرار گرفت و پس از فروپاشی حاکمیت طالبان وی در چارچوب نیروهای امنیتی جا گرفت.

نخست او فرمانده یک پاسگاه بود، سپس به فرماندهی پولیس سرحدی در کندهار رسید و پس از آن در سال ۲۰۰۸ میلادی فرمانده پولیس ولایت کندهار شد. جنرال رازق یکی از افراد نزدیک به احمد ولی کرزی، برادر حامد کرزی و رئیس پیشین شورای ولایتی کندهار، بود. پس از کشته شدن احمد ولی کرزی که در سال ۲۰۱۱ در رویداد مشابه در منزلش کشته شد، عبدالرازق به صفت فرمانده پولیس ولایت کندهار گماشته شد.

جنرال رازق تعلیم و تحصیل نکرده بود، اما به صفت یک شخص با نفوذ در کندهار عرض اندام کرده بود.  در کنار کندهار، جنرال عبدالرازق، عملیات‎هایی را در ارزگان، هلمند و زابل نیز رهبری کرده بود.

جنرال رازق از چهره‌های پرآوازه در کشور بود و موقف‌گیری‌های تندی در برابر پاکستان داشت. آقای رازق از چهره‌های نزدیک به حامد کرزی نیز شناخته می‌شد. جنرال مقتدر کندهاری در تنش های سیاسی داخل کشور هم غیرجانبدار نبود. در اوج اختلاف های سیاسی میان ارگ و والی پیشین بلخ، عطامحمدنور، جنرال رازق به طور علنی از آقای نور حمایت ورزید.

در این حمله جنرال عبدالمومن حسین خیل، رییس امنیت کندهار، هم جان باخت.

در این رویداد عبدالنبی الهام، فرمانده زون پولیس ۴۰۴ میوند زخم برداشته است. خانواده او می‌گوید که او اکنون در یکی از شفاخانه‌های نظامی در کشور بستری است.

آگاهان پاکستان را در ترور جنرال رازق دخیل می‌دانند

آگاهان مسایل نظامی و سیاسی در کابل می‌گویند که جنر عبدالرزاق مانع بزرگی در برابر مداخله‌های کشورهای همسایه در جنوب کشور بود.

شماری از آگاهان استخبارات کشورهای همسایه را درتوطئۀ قتل جنرال عبدالرازق فرمانده پولیس کندهار دخیل می‌دانند.

آنان می‌گویند که جنر رزاق بزرگترین مانع در برابر مداخله‌های کشورهای همسایه در جنوب کشور بود.

جنرال عبدالرازق از چهره‌های قاطع در برابر پاکستان و طالبان شناخته می‌شد و بارها در سخنان‌اش کشورهای همسایه به ویژه پاکستان را به مداخله در امور داخلی افغانستان متهم ساخته بود.

همین هفته گذشته بود که جنرال رازق دستور داد تا جلو ایجاد سیم خاردار از سوی نظامیان پاکستانی در امتداد خط دیورند در سپین بولدک با زور متوقف شود.

مطیع الله خروتی، آگاه مسایل سیاسی، گفت: «عامل عمده ترور جنرال رازق به نظر من همان صحبت های جنرال‌های پاکستانی است که به قومندان قول اردوی ۲۰۵ کندهار گفتند که جنرال رازق از فیصله حکومت مرکزی در رابطه به سیم خاردار در امتداد خط دیورند سرپیچی می‌کند، بنا بر این، آن جا تصمیم گرفته شد که دیگر جنرال رازق در منطقه نباشد.»

عتیق الله امرخیل، آگاه مسایل نظامیف گفت: «در بین مردم نفرهای خود شان است، به هر سویه که است. آن ها نه در پراشوت پایان شده می تواند و نه در این ولایت داخل شده می‌تواند، تا که آن ها را رهنمایی نکرده و در این جا نیاورده باشد. چیزی که واقع شده از داخل بوده.»

آگاهان دیگر می‌گویند که جنرال رازق نقش کلیدی در امنیت زون جنوب کشور داست.

محمود مرهون، استاد دانشگاه، گفت: «حوزه جنوب تقریباً تا غزنی توسط او امن بود. اگر در ارزگان یا هلمند یا غزنی جنگ می‌شد، او خود را می‌رساند.»

در کنار این، برخی‌ها به این باور اند که پس از مرگ جنرال رازق فرد شایسته‌ای جاگزین او شود تا امنیت کندهار، که مهمترین ولایت حوزه جنوب است، بدتر نشود.

میاگل خالد، آگاه مسایل سیاسی و نظامی، گفت: «جای او را کسی گرفته نخواهد توانست و امنیت کمی خدشه‌دار خواهد شد. امیدوار استم که حکومت توجه بکند و شخصیت ورزیده دیگر را جابه‌جا بکند.»

جنرال عبدالرازق در یکی از فرجامین سخنان‌اش پیش از مرگ تعهد سپرده بود که انتخابات در کندهار در فضای امن برگزار خواهد شد.

نظرات

مطالب مرتبط

روایت شاهزاده هری از اشتراک در نبرد افغانستان

نام شاهزاده هری زمانی بار دیگر بر سر زبان‌ها افتاد که بخش‌های از کتاب خاطرات …

بیشتر از سیاح‌آنلاین کشف کنید

برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

ادامه مطلب